Luxuscikk lesz a csokoládé
Luxuscikk lesz a csokoládé -mivel pótolható a kakaóbab?

Luxuscikk lesz a csokoládé, ez jöhet helyette – mivel pótolják a kakaóbabot?

Luxuscikk lehet a csokoládé, ezért élelmiszerfejlesztők azon dolgoznak, hogy mivel tudják pótolni a kakaót, mivel az ritkaság lesz.

A BBC tudósítója máris megkóstolta az egyik alternatívát, ez pedig olyan csokoládé, melynek alapanyaga a napraforgómag. Bár a kakaó erőteljes aromáját nem igazán érezte, nem is olvadt úgy a nyelven, mint az eredeti csokoládé, viszont egyáltalán nem találta rossznak.

Brutális a csoki drágulása – már januárban is!

Richard Caines, a brit Mintel élelmiszer- és italkutató intézet elemzője a BBC-nek elmondta, hogy a csokoládé kiskereskedelmi ára átlagosan 9 százalékkal drágult 2024-ben – idén januárban azonban ez a drágulás éves összehasonlításban már 14 százalékos volt.

A kakaó még ennél is drágább

Az alapanyagként használt kakaóbab ára 300 százalékkal ment fel 2024-ben – ez négyszeres drágulást jelent! Ennek fő oka a Nyugat-Afrikát is sújtó globális felmelegedés és illegális aranybányászatra való fókuszálás a farmerek részéről. Az elmúlt évben mintegy félmillió tonna kakaó hiányzott a világpiacról.

A hagyományos csokoládé luxuscikké válik – mondta Massimo Sabatini, az olasz Foreverland élelmiszergyártó társalapító-igazgatója. De mi jöhet helyette?

A szentjánoskenyér a kakaó utódja?
A szentjánoskenyér lehet a kakaó utódja

A szentjánoskenyér a kakaó utódja?

A Foreverland élelmiszergyártó Choruba néven idén márciustól a kakaópor alternatíváját fejleszti, a szentjánoskenyér héjából állítanak elő csokoládé-alapanyagot, illetve a magjából port. Bár a 70-es években egy hasonló kezdeményezés megbukott, Sabatini szerint az ő csokihelyettesítésük sokkal professzionálisabb, íze igenis közelít a kakaóéhoz, sőt, a fekete csokira hasonlít, csak édesebb és karamellesebb, a zsír- és cukortartalma kevesebb, és rostosabb, mint az eredeti csokoládé. Kik vannak még a csokipótló piacon?

Foreverland
Foreverland

Van másik: miből lehet még kakaó?

Amiben „van még kakaó”, az a földimogyoró és a zöldbab. A német Planer A Foods napraforgómag-alapú terméke ChoViva néven fut, ők úgy dolgozzák fel a napraforgómagot, mint a csokoládégyártók a kakaót. 35 különböző termékük van, egyik a földimogyoró ChoViva burkolatban. A BBC szerint ez nagyon hasonlít az igazira.

Planet A Foods
Planet A Foods

A brit Nukoko vállalat két alapítója a csokoládégyártó-iparban dolgozott – ők a zöldbabbal pótolják a kakaót. A csokoládé 25 alapvető ízösszetevőjéből 24-et tudnak létrehozni. 2025 végére ígérik első termékeiket.

Nukoko
Nukoko

Mi lesz a kakaóbab-termesztőkkel?

Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológus professzora azt mondta, a csokoládéalternatívák rosszul érinthetik a kakaóbab-termesztőket, hiszen ők a termelők legszegényebb csoportja. Közölte, a gyenge beporzásra és a magas hőmérsékletre talált megoldások, valamint az új élelmiszer-alapanyagok enyhíthetik a csokoládéválságot.

A három fent említett vállalat viszont hangsúlyozza, ők csak kitölteni akarják az űrt, amit a kakakóbab hiánya okoz – írja a Privátbankár.

Ezek is érdekelhetnek