Itt a november és az ősz utolsó hónapjában érkezik a Márton-nap is. Ilyenkor pedig előkerül a liba a magyar háztartásokban.
Miről szól ez a cikk?
Úgy tűnik azonban, hogy igazán luxuscikknek számít a liba itthon, ugyanis gyakorlatilag csak ilyenkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalokra. Akkor még megjelenhet esetleg a kacsa is a tányérokon.
De kezdjük rögtön egy hasznos infóval.
Mikor van Márton-nap?
Nos, a jeles nap november 11-én van, ami 2024-ben például hétfőre esik. Ilyenkor pedig szokás szerint sok helyen libát sütnek.
Nézd meg ezt a fantasztikus libás receptet és próbáld is ki:
Magyarországi libafogyasztási szokások
Az érdekesség és a szomorú tény azonban az, hogy hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi időszakra esik. A magyar lakosság évente megközelítőleg 3 kilogramm kacsahúst és 70 dkg-1 kg közötti libahúst fogyaszt – írja a Penzcentrum.hu.
A kacsa- és libatermékek forgalma az őszi időszak beköszöntével, október második felétől nő meg ugrásszerűen. A csúcsidőszak a Márton-napot és a karácsonyt megelőző pár napra koncentrálódik. Mintha a többség egész évben arra spórolna, hogy majd ilyenkor jól belakmározik a fennséges, királyi eledelből.
Ki ne enné meg, ugye? Hát mi biztosan elfogyasztanánk… Úgy tűnik a számokból azonban, hogy valódi luxus lehet a magyar háztartásokban az efféle csemege és ha jövő héten ezt eszed, valójában gazdagnak számítasz.
Az Auchan például arról is írt, hogy az elmúlt évek kereskedelmi tapasztalata azt mutatja, hogy az egész kacsa vagy liba helyett egyre többen az előkészített, darabolt húsokat, illetve az úgynevezett konyhakész termékeket részesítik előnyben.
A Luxushirek.hu szerkesztősége fogta magát és megnéztük, melyik áruházban mennyibe kerül most éppen a liba.
Az Aldiban van Piroska prémium libacomb és libamell is. Kilójáért 4999 forintot kérnek.
A Tesco óriási akciókban van. A „liba” keresésre három érdekesnek található termék is felbukkant. Van mell, comb és egész liba is. Jelenleg 36-45 százalékos leértékeléssel kaphatóak ezek a termékek.
A magyar libacomb kilója 3799 forint, az egész madárért 1799 forintot kérnek kilónként, a libamellfilé pedig 3999 forintba kerül jelenleg.
PRO TIPP: Lehet, hogy érdemes egy kicsit kivárni, mert ha feltűnik a leértékelt termékek között, amelyeknek hamarosan lejár a szavatosságuk, akkor még ennél is olcsóbban juthatsz hozzá.
De haladjunk. Csináltunk egy keresést a Lidl oldalán is. A november 7-től aktuális akciós újság szerint az egész liba kilója 1749 forint, a friss libacomb pedig 3699 forint. Íme a Lidl Márton-napi ajánlata:
Lépjünk tovább. Az Auchan oldalán a friss hízott libacomb 3199 forintba kerül kilónként, a libamáj pedig 17999 forint. Luxus magyar legyen a talpán, aki az utóbbira rászánja a pénzt.
Hol a legolcsóbb most a libacomb?
Győztest hirdetünk. Azt el kell mondani, hogy nem kóstoltuk meg őket, de ár alapján a legjobb választás az Auchan terméke, ahol a libacomb 3199 forintba kerül.
Van még egy kis időd? Nézd meg a Márton-nap történetét:
Gyakran ismételt kérdések
Miért eszünk libát Márton-napkor?
A hagyomány szerint Szent Márton a ludak óljában próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Innen ered a mondás is: „Aki Márton-napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
Hogyan válasszuk ki a megfelelő libát?
Ellenőrizd a származási helyet
Figyeld a hús színét (rózsaszínes-vöröses)
A bőr legyen sértetlen, hibátlan
Válassz friss, nem fagyasztott húst, ha lehet
Ellenőrizd a szavatossági időt
Meddig tárolható a friss libahús?
Hűtőben (0-4°C): 2-3 nap
Fagyasztva (-18°C): 6-8 hónap
Elkészítve hűtőben: maximum 3 nap
Mik a klasszikus Márton-napi köretek?
Párolt lilakáposzta
Hagymás tört burgonya
Sült alma
Zsemle- vagy burgonyagombóc