magyar forint tízezres papírpénz árfolyam illusztráció
Mutatjuk a mai napi forint árfolyam alakulását

Mi történt a forinttal?

Friss reggeli forint árfolyam következik. Azt látjuk, hogy gyengült kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest. A forint kedden az euróval szemben idei legerősebb jegyzését érte el.

Az eurót szerdán reggel hét órakor 371,30 forinton jegyezték az előző esti 370,82 forint után. Kedden 369,40 forinton is volt euró jegyzés, ami egyéves csúcs és a forint idei legerősebb árfolyama.

A dollár jegyzése 338,53 forintra emelkedett 338,37 forintról, a svájci franké pedig 377,32 forintra ment fel 376,80 forintról. Reggel fél kilenc után a friss font forint árfolyam éppen 423,2, míg egy román lejért 75,62 egységnyi magyar pénz kérnek.

Szerda reggeli jegyzésén a forint 0,5 százalékkal áll erősebben a hét eleji kezdésnél az euróval és a svájci frankkal szemben, valamint 0,2 százalékkal erősebben a dollár ellenében. A hónap eleje óta a forint az euróval szemben 1,7 százalékkal, a dollárral szemben 5,3 százalékkal, a svájci frankkal szemben 0,5 százalékkal erősödött.

Forint érdekesség

A forint (más néven fiorino, florin vagy gulden) a történelem során több országban is használt pénznem. A magyar forint (HUF) jelenleg Magyarország hivatalos fizetőeszköze – írja a Wikipedia szócikke. A középkor leghíresebb aranyérmei közé tartozott a forint.

Az aranyforint a nevét Firenze városról nyerte, ahol 1252 óta vertek aranypénzt. Ennek a pénznek a latin neve ugyanis florentinus, azaz „firenzei” volt, és ebből származik többek között a magyar forint neve is (régi alakja: florint).

Frissítés nap közben: megzuhant a forint

Szerdán kiderült, hogy akár már a jövő keddi ülésen hozzányúlhat az MNB a kamatfolyosó felső széléhez – derült ki a jegybank alelnökével készült interjúból.

A piac ezt úgy értelmezte, hogy jegybanki lazítás jöhet, és a forintot vissza is ütötték a reggeli 371-es szintről egészen 377-ig az euróval szemben – írja az Index.hu.

A dollárral szemben is gyengült a magyar pénz, a reggel hét órai 338,53 értékről 10 óra magasságában a 343-at közelítette, majd a lejtőn tovább csúszva 11 óra 38 perckor már 345 felett járt.

Hasonló cikkek

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük