bálna ámbra lebegő arany
Az ámbra a bálna szervezetében alakul ki

188 milliót érő lebegő arany került elő egy bálnából

188 millió forintot érő ámbra, vagyis ahogy általában hívják „lebegő arany” került elő patológiai vizsgálat során. Méghozzá a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma partjainál elpusztult bálna boncolásakor.

A boncolást végző Antonio Fernández Rodríguez, a Las Palmas-i Egyetem állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági intézetének vezetője arra gyanakodott, hogy a partra vetődött bálna emésztési problémák miatt pusztulhatott el. Az állat bélrendszerét feltárva találta meg az 50-60 cm átmérőjű, 9,5 kilogramm súlyú követ.

A szürke borostyán, vagyis az ámbra ritka anyag, amelyet gyakran lebegő aranyként is emlegetnek, és évszázadok óta a parfümkészítők „Szent Grálja”. A példány, amit Fernández megtalált, akár félmillió eurót is érhet.

Az ámbra eredetét a 19. század elején kezdődött nagyüzemi bálnavadászat fejtette meg. Az ámbra ugyanis az ámbráscetek emésztőrendszerében keletkezik.

Az általuk fogyasztott tintahal egy részét nem tudják megemészteni, és kihányják, de előfordul, hogy az éles darabok ellen a bélfal által kiválasztott védőanyag az évek során ámbrává érik a cet emésztőrendszerében.

Ha az ámbra természetes úton távozik az állat szervezetéből, a víz felszínén lebeg. Ezért nevezik lebegő aranynak, de az is előfordul, hogy túl nagyra nő, károsítja az állat bélrendszerét, és ezzel megöli a bálnát.

Az ámbra olyan szagtalan alkoholt tartalmaz, amely meghosszabbítja az illatok élettartamát, ezért a parfümkészítők előszeretettel használják alkotásaikhoz. Fernández szerint az ámbra miatti szepszis okozhatta a bálna pusztulását.

Az egyetemi intézet most vásárlót keres a ritkaságra. Fernández reméli, hogy a bálnában talált „kincs” La Palmához tartozik, mivel a 2021-es vulkánkitörés károsultjainak szánnák az összeget.

A katasztrófa több mint 800 millió eurós kárt okozott, több száz házat és üzletet pusztított el.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük