maldív-szigetek úti cél

Maldív-szigetek – kezdődhet a felszállás a trópusi boldogság irányába?

A Maldív-szigetek határozottan trendi úti célnak számít, ezért aztán sokan, főleg akik érzékenyek a sznobéria megnyilvánulásaira, hajlamosak megítélni ezt a vidéket, mondván nincsen benne semmi érdekes. Ez azonban erőteljes tévedés. Egyrészt nem sznobéria meglátogatni ezt az eltűnő félben lévő paradicsomi világot, amit meglehet, hogy éveken belül elnyel a tenger. Másrészt annyi szépséget rejt magában, aminek a megnézésére elképzelhető, hogy egy vagy két alkalom nem is elegendő. Azaz a népszerűségét nem a véletlennek, és főleg nem a marketingnek köszönheti, hanem trópusi különlegességének.

Tényleg elnyelheti a víz?

Igen, ebben nincsen semmi drámai túlzás. A Maldív-szigetek egyik jellegzetessége, hogy a világ legalacsonyabban fekvő területe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagos tengerszint feletti magasság másfél méter, míg a legmagasabb pont nem éri el a három métert. Ez nagyon alacsony fekvés, azaz a klímaváltozás, a globális felmelegedés generálta tengerszint-emelkedés magával hozhatja a szigetcsoport teljes elmerülését.

Ez nem valami félresikerült katasztrófafilm forgatókönyve, hanem a valóság. Nyilván az megjósolhatatlan, hogy mindez mikor történik meg, de a realitása megkérdőjelezhetetlen. Úgyhogy ebből is következik, hogy a Maldív repülőjegy megvásárlását célszerű minél előbb meglépni, mert a vidék valóban felfedezésre méltó. Nem csoda, hogy sokan nemes egyszerűséggel „Paradicsomnak” hívják, mert valóban lenyűgöző környezeti adottságokkal rendelkezik.

Ha már a legeknél tartunk, akkor a Maldív-szigetek jelentős része a mai napig lakatlan. A közel 1200 szigetből álló csoport mintegy 300 szigete lakott, a többi pedig jelenleg még érintetlen. Önmagában ez a tény is sokakat hív kalandozásra, ami nyilván nem meglepő.

Mi az, amire megéri odafigyelni?

Maldív-szigetek nyaralás úti cél

Mivel a Maldív-szigeteken élők iszlám vallásúak, ezért a muszlim hithez kapcsolódó törvények betartása a turistákra is vonatkozik. Még akkor is, ha évente háromszor annyi vendég érkezik a szigetekre, mint ahányan eredendően lakják.

A vallási paragrafusok a nyaralóövezetek határain túl törvények, mégpedig kőbe vésett törvények. Nincsen például alkoholfogyasztás, vagy lenge öltözködés. Nyilván a nyaralásra kijelölt zónákban ez nem érvényes, de aki kíváncsi a mindennapi élet pulzálására, és szívesen elhagyná az övezetet, megteheti ezt gond nélkül, viszont kizárólag a valláshoz köthető szabályok figyelembevételével, tiszteletben tartásával.

Még hova ildomos jegyet venni a szigetekért rajongóknak?

Ciprus repülőjegy beszerzése is jó ötlet akkor, ha még mindig a szigetek állnak az érdeklődés célkeresztjében. Roppantul kedvelt úti cél, ami újfent bőven tartogat látnivalókat, úgyhogy megéri megismerkedni vele egy kicsit közelebbről is. És elsősorban nem a macskák miatt. Hogy ezt miért említjük?

Azért, mert Ciprusról köztudott, hogy minden emberre jut legalább egy cirmos, olyannyira nagy a macskapopuláció. De hogy valami kultúrát érintő vonzerőt is felsorakoztassunk, az ikonok is mindenütt ott vannak, s ezt tényleg szó szerint érdemes érteni, mert még az utca közepén, vagy a hentesnél is felbukkanhatnak.

Többek között ezek a különlegességek is felfedhetik magukat a városlátogatás alkalmával, amikor minden apró részlet a helyére kerülhet. Ekkor túl a láthatón ildomos megtapasztalni azt az érdekes, vonzó és pezsgő légkört, amit Ciprus maga, valamint a Cipruson élők képviselnek, mert többek között ez az atmoszféra is hozzátartozik azokhoz a tényezőkhöz, amiktől igazán csábítóvá válik ez a távolinak tűnő, repülővel mégis elérhető táj.

(Szponzorált cikk)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük