Bence Balázs befektetés 1 millio forint youtube video

Ez a legjobb befektetés most 1 millió forintból

A befektetés örökzöld és mindig aktuális téma. Most azoknak próbálunk segíteni, akik viszonylag kevés pénzt próbálnak elhelyezni. Bence Balázs, a Sikeres kereskedő című könyv szerzője lesz a segítségünkre ebben, ami a YouTube csatornáján arra a kérdésre kereste a választ, hogy „mibe fektessek 1 millió forintot?”.

A pénzpiaci szakértő szavára elég sokan adnak, közel 40 ezer feliratkozója van a csarornáján és írt egy könyvet is, ami kezdő tőzsdézőknek alapmű. A mostani videóban azon elmélkedett, hogy rövidebb és hosszabb távra hova érdemes rakni a pénzt 2023-ban.

A jelenlegi befektetési környezetről (Rácz Jenő órával húzott nagyot) annyit, állampapírok hozamai egész szépen, miközben a tőzsdei árfolyamok lejtőn vannak. Ez egyrészt remek lehetőség pánikolni, másrészt a tudatos vásárlóknak remek beszállási, vagy bővétési lehetőség.

Kezdésként kettő lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy kölcsönbe odaadod valakinek a pénzedet, aki azt ígéri, hogy kamatot is fizet rá, valamint egy bizonyos idő után visszakapod a tőkét is. Ez az állampapír és a vállalati kötvény.

Árutőzsde és kripto

A másik lehetőség, hogy tulajdonos leszel egy cégben és részesedsz valamilyen módon annak a fejlődéséből. Ez a részvényvásárlás, amit egyedi papírok megszerzésével is lehet csinálni, de befektetési alapokat is lehet zsákolni.

Van egy vonal, amire a mostani videóban Bence Balázs nem tért ki részletesen. Egyrészt az árutőzsde, illetve a kriptovaluta vásárlás. Ezeknél az a teória, hogy veszel valamit és abban bízol, hogy később majd valaki többet fizet érte.

Sarah Ketterer elemző szerint az elmúlt időszak az amerikai részvénypiacról szólt. A következő évek a feltörekvő piacok sikerét hozhatják, amelyek alacsonyabban árazódtak, mint az USA papírjai. Feltörekvő piacok alatt a Japán nélüli Ázsiát, Latin-Amerikát és Kelet-Európát és Dél-Afrikát érti jelenleg.

Aki hisz ezekben a feltörekvő piacokban, a legegyszerűbben valamelyik indexkövető ETF megvásárlásával tud befektetni. Ezek egyébként tőzsdén kereskedett termék.

Ha valaki 5 évben, vagy öt évnél rövidebb időtávban gondolkodik, akkor számára az állampapír lehet a megfelelő befektetési forma. Ez egyébként Bence Balázs szerint azoknak is ajánlott, akik félnek attól, hogy a befektetésük értéke csökken. Például a tőzsdei árfolyamok szeszélyei miatt.

Ian Harnett is azt mondja, hogy habár az amerikai részvénypiac a csúcshoz képest elég sokat, számszerűen olyan 18 százalékot, de még mindig drága. Szerinte a 4 százalékos amerikai államkötvény jobb befektetés. Bence hozzáteszi, hogy ez olyan 9-12 hónapos időtávban lehet megfelelő pénzelhelyezés.

Befektetés Bence Balázs szemszögéből

Nézzük a lényeget. Mibe fektetne 1 millió forintot most 2023. tavaszán Bence Balázs? Azt mondja, hogy egy fullos állampapír portfóliót hozna össze. 60 százalékban prémium magyar államkötvény és 40 százalékban prémium magyar eurós államkötvény összeállítás, amit javasol a szakértő.

Hozzátette, hogy szerinte a mostani szinteken nem rossz gondolat a forintot euróra, vagy dollárra váltani, főleg, ha valaki hosszabb távon (5 éven túl) gondolkodik. Azoknak, akik 5 és 10 év között kötnék le a pénzüket, már egy kicsi részvényt is javasol ETF-en keresztül. 10 éven felül pedig teljesen egészében be lehet vállalni meglátása szerint a részvényeket, az ETF-fel.

Egyedi részvényeket azért nem ajánlott, mert a magyar szolgáltatókon keresztül 1 millió forintból nem lehet hatékony portfóliót kialakítani. A hosszabb távon meglévő befektetéshez társuló tartós befektetési számla viszont adózás szempontjából olyan előny, ami miatt meg kell fontolni valamelyik hazai szolgáltatást.

Nézzük a befektetési lehetőségekről szóló videót és szöveget egyszerűsítve infografikán is.

befektetés 1 millió forint Bence Balázs infografika
Mibe fektessek 1 millió forintot?

Bence Balázs YouTube csatornáját itt találjátok.

Hasonló cikkek

3 Comments

Comments are closed.