1794 ezüst dollár legdrágább pénz
A legdrágább régi pénzek - lista

Íme a legdrágább régi pénzek

Valahogy mindig is vonzódtunk a pénz világához. Befektetés, megtakarítás, vagy éppen ha úgy hozta az élet, akkor spórolás. Sok magyarnak ismerős szavak. Nos, kedvet kaptunk és megnéztük, melyek a legdrágább régi pénzek a világon. Mutatjuk a válogatást!

A régi pénzek mindig is nagy értéket képviseltek a numizmatikusok és a történelem iránt érdeklődők számára. Az érmék és bankjegyek múltbeli jelentőségük, ritkaságuk és az egyedi tervezésük miatt nagy értéket képviselnek. Sok ilyen pénz valamelyik múzeum vendégszeretetét élvezi, mások dúsgazdag gyűjtőknél vannak.

Az első helyen szerepel az 1794-es ezüstdollár (képünkön felül). Az érem az Egyesült Államok legelső ezüstdollárja volt, és mindössze 175 darabot vertek belőle. Az érem ára 10 millió dollárra tehető, és a ritkasága, valamint az állapota miatt ilyen értékes. (És ha már pénz, arról korábban írtunk, mennyit kapnak a Cápák között befektetői az RTL-től)

Jöjjön a többi

A második legdrágább régi pénz az 1933-as aranydollár. Az éremnek csak egy példánya maradt fenn, miután az amerikai kormány betiltotta az arany érmék birtoklását. Az érem értéke 7,5 millió dollárra tehető, és a történelmi jelentősége és ritkasága miatt rendkívül keresett a numizmatikusok körében.

A Brasher Doubloon, egy ezüstdollár, amelyet 1787-ben vertek az Egyesült Államokban, a harmadik legdrágább régi pénz a világon. Az éremnek csak hét példánya maradt fenn, és az egyik példány ára 7,4 millió dollár.

A Liberty Head Nickel egy ritka érme, amelyet az Egyesült Államokban vertek 1913-ban. Az éremnek mindössze öt példánya maradt fenn, és az egyik példány ára 4,5 millió dollár. Az érme nagy értékét a ritkaságának és a nagy keresletnek köszönheti.

A 1804-es ezüstdollár, amelynek csak nyolc példánya maradt fenn, a világ egyik legdrágább régi pénz érméje. Az érmének rendkívüli értéke 3,7 millió dollárra tehető, és a ritkasága és az állapota miatt nagyon keresett a gyűjtők körében.

A világ legdrágább bankjegyei közé tartozik a 1890-es 1000 dolláros bankjegy, amelyet az Egyesült Államokban bocsátottak ki. Az egyetlen ismert példány ára 3,5 millió dollár.

Az érmék és bankjegyek értéke nagyrészt a ritkaságukból és az állapotukból adódik. A régi pénzek jelentőségét az adja, hogy megtestesítik azokat az időket és az emberek gondolkodását, amelyek meghatározták és befolyásolták az adott kort.

Magyar a legdrágább régi pénzek között

A magyar pénzverésnek hosszú és gazdag történelme van, és a magyar pénzérmék között számos nagyon értékes darab található.

Az egyik legértékesebb magyar pénz a 14. században kibocsátott aranyforint. Ez a pénz az akkori Európa gazdasági életének központi szereplője volt, és Magyarország aranyforintjai különösen értékesek voltak, mivel a magyar aranybányákban termelt arany minősége és tisztasága kiváló volt. Az aranyforintokat a 14. század közepétől a 16. század elejéig verték, és sok különböző változata létezik. Az egyik legértékesebb változat a Mátyás király által veretett aranyforint, amelyen a király arcképe látható.

Az ezüst forintok is nagyon értékesek lehetnek, különösen azok, amelyeket a 19. században vertek. Ezek az ezüst forintok általában korlátozott számban voltak jelen, és számos változatuk különösen ritka. A legértékesebbek között találjuk az 1893-as ezüst forintot, amelyen az akkori uralkodó, Ferenc József arcképe látható.

Sok dolog befolyásolja az értéküket

Az ókori római pénzek is nagyon értékesek lehetnek, különösen azok, amelyeket a római provinciákból hoztak Magyarországra. Ezek az ókori pénzek általában elég ritkák és nehéz megszerezni őket, de ha sikerül, akkor nagyon értékesek lehetnek. Például az Antoninus Pius által veretett sestertius, amelyen a császár arcképe látható, nagyon értékes darab.

A legtöbb értékes magyar pénz azonban általában a gyűjtők piacain vagy aukciókon található. Az értéküket befolyásolja a pénz állapota, ritkasága és történelmi jelentősége, és gyakran magas áron kelnek el azoknak, akik számára fontosak. Az értékes magyar pénzek gyűjtése nem csak a magyar történelem szerelmeseinek, hanem a numizmatikai szakértőknek is érdekes lehet.

Nos, ezek a legdrágább régi pénzek a világon!

A Luxus Hírek ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb, legdrágább hírekért!

Hasonló cikkek

5 Comments

  1. Repeszt a magyar pénz, itt a friss forint euró árfolyam says:

    […] A svájci frank jegyzése a reggeli 396,48 forintról 391,65-re gyengült, a dollárér pedig előbb 368,61 forintot kértek, azután pedig 361,59-re csökkent az árfolyam. Az euró a reggeli 1,0714 dollárról 1,0764 dollárra erősödött kora estére. Tekintsünk ki Angliéba is. Egy font 441,41 forintba kerül most, ha pedig a román lej érdekel benneteket, azt tudjuk mondani, hogy 79,04 az árfolyama. (Íme a világ legdrágább pénzei) […]

  2. Nyugdíj 1 millió forint felett? Ennyi magyar kap says:

    […] Egy korábbi adat szerint vannak olyanok, akik ennél jóval többet kapnak. Korábban Farkas András nyugdíjszakértő elmondta, jelenleg nagyon kevesen kapnak egymillió forint feletti nyugdíjat, a számuk valószínűleg a százat sem éri el. Kétmillió forint felettit még ennél is kevesebben, körülbelül 10-en kapnak, háromszázezer és egymillió forint közötti nyugdíjakból már jóval több van. (Itt egy cikk a világ legdrágább pénzeiről) […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük