legdrágább szendvics
A legdrágább szedvics a világon (Fotó: CNBC)

Megkóstolták és ilyen ízű a világ legdrágább szendvicse

A világ legdrágább szendvicse díj aranyérmeséről több cikk is született már. A CNBC újságírója, Nicolas Vega most feláldozta magát és megkóstolta, a 214 dolláros (74 ezer forintos) sajtos ételt.

A Serendipity 3 nevet viselő New York-i étterem a Nemzeti Grillezett Sajt Napján tette ismét étlapjára a szendót, amit a Guinness World Records a világ legdrágábbjaként tart számon. Az újságíró azon lamentált, hogy a világrekordokat néha nagyon nagy embereknek adják, máskor meg a legkisebb kutyát keresik.

Náha azonban elég, ha valamiben rengeteg, különleges ajt van, vaj és arany. Vega azt írja, hogy általában a “Quintessential Grilled Cheese” névre hallgató szendvicsre általában 48 órával korábban le kell adni a rendelést. A különleges napon viszont aki kérte, annak egyből fel is szolgálták.

Arra volt kíváncsi, hogy többet tud-e az áránál. Nos, a világ legdrágább szendvicse a kenyérnél kezdődik. Dom Perignon pezsgővel készítik és ehető aranypelyheket sütnek bele. Caciocavallo Podolico sajttal töltik meg, miután bőségesen megkenték a szarvasgombás vajjal. A sajtot fontonként (453 gramm) 50 dollárért, vagyis mintegy 17 ezer forintért árulják.

Érdekesség, hogy azért ilyen borsos az ára, mert mindössze 25 ezer olyan tehén van, amelynek a tejét felhasználják ehhez a sajtkülönlegességhez. És ők is az év két hónapjában adják ehhez a fehér nedűt.

A kenyérbe kicsi szarvasgomba olaj is kerül – persze az elengedhetetlen aranypehellyel, majd lehet is pirítani. Az aranybarnára sült francia kenyér széleit 23 karátos ehető arannyal vonják be.

Vega megszólaltatta az üzlet kreatív igazgatóját is. Joe Calderone azt mondta, hogy amikor kapnak egy rendelést, azonnal megkérdezik a partnereiket, hogy minden hozzávaló rendelkezésre áll-e.

Amikor az egész elkészült, akkor tálalják. Persze nem így natúr állapotban, az ínyenc szendvicset A szendvicset dél-afrikai homáros paradicsomos bisque-vel rakják a vendég tányérjára. A 28 éves újságíró elképedt ezen az egészen és megemlítette, hogy a szendvics ára több, mint amit egész életében grillezett sajtra költött.

Megéri a legdrágább szendvics az árát?

„Szükséges? Nem. Jó? Egyértelműen” – vonja le a következtetést, de abba is betekintést enged, hogy milyen ízű a világ legdrágább szendvicse. Tapasztalata szerint az aranypehely semmit nem ad hozzá az élményhez, mégis szórakoztató különlegesség. Egy olyan étteremtől pedig akár el is várható, ahol minden kifogástalan és elsőosztályú, a padlótól a mennyezetig.

A kenyeret is finomnak találta, de az egész étel sztárja a sajt. A Caciocavallo podolico íze olyan, mint a parmezán és a manchego gyermeke, ezzel együtt olyan selymesen olvad, mint a munster. Rögtön értelmet is nyert szerinte, miért ezt a bitang drága sajtot válaszották a szenyához.

Nyilván senki sem eszik rendszeresen majd ilyet. Miért fizetne ki bárki ennyi pénzt egy szendvicsért, amit otthon is el tud készíteni, az ár töredékéért. Viszont Vega szerint, aki bőséges jövedelemmel rendelkezik és valami igazán különlegesre vágyik annak egyszer ki kell próbálnia a hivatalosan is a világ legdrágább szendvicsét.

Itt egy útmutató annak, aki otthon szeretne elkészíteni egy remek szendót:

Ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük