friss euró forint árfolyam
Mennyi az euró forint árfolyam? Friss grafikon.

Miért erősödik a forint? Irány eurót venni, ennyibe kerül most

Szárnyal a magyarok pénze a vezető devizákkal szemben pénteken késő délután a bankközi devizapiacon reggelhez képest. De miért erősödik a forint?

Az euró árfolyama 374,39 forintra gyengült röviddel 18 óra után a reggel hét órakor jegyzett 375,49 forintról. Az euró jegyzése pénteken 373,75 és 376,35 forint között mozgott.

A svájci frank árfolyama a reggeli 380,27 forintról 378,92 forintra csökkent, a dolláré pedig 344,02 forintról 343,11 forintra süllyedt. Az euró jegyzése a reggeli 1,0915 dollárról 1,0912 dollárra változott. Egy fontért 427,75 magyar fizetőeszközt kértek, míg a román lej ára 76,05 forint volt.

Miért erősödik a forint?

A Portfolio.hu közben azt írja, hogy 2023-ban az egyik legjobban teljesítő deviza a világon, és a befektetők kedvencévé vált. De miért erősödik a forint? A lap három fontos szempontot és okot gyűjtött csokorba.

Egyrészt annak, hogy a forint a befektetők egyik kedvencévé vált, az elsődleges oka a carry trade, vagyis az, hogy érdemes legyen más devizákat forintra átváltva forintban fialtatni.

forint
Forint infografika

A második tényező az, hogy a magyar állam tavaly év végén megállapodást kötött az EU-s forrásokról, ráadásul úgy, hogy azokat nem csökkentették, tehát akár még 100 százalékuk is lehívható, ha a kormány teljesíti az Európai Bizottság által támasztott feltételeket – olvasható a lap cikkében.

A harmadik tényező pedig a makrogazdasági fundamentumok javulása. Ezek közül is a legfontosabb az európai gázárak augusztus óta tartó csökkenése. Nagyjából ezekért erősödik a forint. Részletek a lap cikkében.

Olvastad? Korábban a nagycsütörtök betett a forintnak.

Hasonló cikkek

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük