húsvéti sonka
Sonka

Na ez a luxus! Megvan a legdrágább sonka Magyarországon

Javában tart valószínűleg mindenkinél az ünnepi készülődés. A húsvéti sonka pedig a legtöbb családnál elengedhetetlen kelléke az ünnepnek. Vessünk is egy pillantást egy igazán impozáns darabra.

A Blikk újságírója, Vajta Zoltán vette a fáradtságot és elsétált a budapesti Fény utcai piacra, hogy megmutassa nekünk az ínyencséget. A húsvéti kalács és főtt tojás mellé igaz nagyszerűnek ígérkezik az Iberico Bellota.

Már persze annak, aki hajlandó kifizetni érte nem kevesebbet, mint kilónként 69 ezer magyar forintot. Igen, jól olvastátok! De mi kerül ebben ennyibe? – tette fel a kérdést a lap újságírója. Nos, például az, hogy 24 hónapig érlelik és ezután kerül az üzletekbe.

A piacon Poszlávszky Tamás eladó mondott is néhány szót a termékről. Kiderült például az, hogy noha nem kilószámra veszik az emberek, de egy-egy megkezdett darab mindig elfogy. Az igazi rajongók 10-15 dekát vásárolnak belőle, hogy elcsemegézzék otthon.

Így van ez idén is, már van egy szép nagy megkezdett Iberico Bellota sonka. „Az ilyen disznó zsírja nem vastagon, szalonnaként jelenik meg hanem finoman átszövi az izomzatot. Ettől a sonka az akár több éves érlelést után különlegesen krémes állagú lesz.” – mondja Molnár Mónika sonkaszakértő.  

Ő egyébként azt mondja, hogy nem kell feltétlenül ilyen aranyáron vásárolni kuriózumot és minőséget. Szerinte már kilónkénti 10-15 ezer forintos áron is hozzá lehet jutni minőségi darabokhoz.

Azért azt ajánlja, hogy aki eddig a húsvétra megszokott sonka ízt keresi, az az asztalra kerülő kalács és tojás mellé maradjon a jól bevált daraboknál. (A sonkáról készült fotót itt nézhetitek meg)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük