Charlie Munger szemüvegben vörös nyakkendővel fehér ingben sötét zakóban mosolyog
Charlie Munger évtizedeken keresztül volt Warren Buffett jobb keze

Ez a 7 Charlie Munger idézet sorsfordító, ha gazdag akarsz lenni

Elhunyt Charlie Munger, a szűkszavú bölcs, aki Warren Buffett jobbkeze volt évtizedeken át. A milliárdos-filantróp szilveszterkor lett volna 100 éves, hosszú élete alatt rengeteg olyan tanácsot adott a befektetőknek, amiket érdemes megfontolni. Ezek közül mutatunk párat.

Ha Warren Buffett a befektetői spekuláció királya, akkor az ő hosszú távú üzleti partnere, a napokban 99 éves korában elhunyt Charlie Munger volt a nagybetűs egyenes ember. Ők ketten évtizedeken át elnökként és alelnökként irányították a Berkshire Hathaway multinacionális konglomerátum holding-társaság éves közgyűléseit.

Munger igen szűkszavú tudott lenni – híres volt arról, hogy Buffett kérdéseire mindössze annyival válaszolt, hogy „nincs mit hozzátennem” -, de ez nem akadályozta meg abban, hogy bölcsességeivel meghódítsa a befektetői világot.

Íme néhány a legjobbak közül, amelyeket a Financial Review gyűjtött össze.

Mit mondott Charlie Munger:

A tanulásról

„Ha sokáig is élsz, folyamatosan tanulnod kell, mert amit addig tudtál, az nem elég. Ha nem fejlődsz, olyan leszel, mint egy féllábú ember egy seggberúgó-versenyen.”

A kockázatvállalásról

„Azt kell megtanulnod, hogy korán lépj, ha az esélyek ellened szólnak, vagy ha éppen nagy előnyöd van, akkor azt erősen használd ki, mert nem gyakran kapsz nagy előnyt. A lehetőségek jönnek, de nem gyakran, ezért ragadd meg őket, amikor jönnek.”

A méltányosságról

„A legbiztosabb módja annak, hogy megszerezd, amit akarsz, ha megpróbálod megérdemelni, amit akarsz. Ez egy olyan egyszerű gondolat. Ez az aranyszabály. Azt akarod nyújtani a világnak, amit te is megvennél, ha te lennél a másik oldalon. Azok az emberek, akiknek ez az ethoszuk van, nyernek az életben, és nem csak pénzt és kitüntetéseket, hanem az emberek bizalmát és tiszteletét is.”

A türelemről

„A nagy pénz nem a vásárlásban vagy eladásban van, hanem a várakozásban.”

A kriptóról

„Nem szeretem sem a csalást, sem a téveszméket. És a téveszme talán még rosszabb, mint a csalás.”

Az irigységről

„Íme egy igazság, amivel talán a tipikus befektetési tanácsadó nem értene egyet: ha te már kényelmesen gazdag vagy, és valaki más gyorsabban gazdagodik, mint te, például azzal, hogy kockázatos részvényekbe fektet, akkor mi van?! Valaki mindig gyorsabban fog gazdagodni, mint te. Ez nem tragédia.”

A befektetésről

„Egy rosszul árazott szerencsejátékot keresel. Ez a befektetés lényege. És eleget kell tudnod ahhoz, hogy tudd, hogy a szerencsejáték rosszul van-e árazva. Ez az értékalapú befektetés.”

Ezt olvastad? Itt van 5 álomutazás idén télre, ha nem bírod a hideget.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük