Robert Mugabe
Robert Mugabe

Gyomorforgató nagyságú vagyont halmozott fel ez a politikus

A 2019-ben elhunyt volt zimbabwei elnök, Robert Mugabe lányának válásakor derült fény az egykori vezető családja által felhalmozott vagyonra. Ennek értéke a jogi iratok szerint megközelíti a 80 millió dollárt (27 milliárd forint).

A 33 éves Bona Mugabe kilencévi házasság után adta be a válóperi keresetet a 27 éves Simbarashe Mutsahuni Chikore, az Air Zimbabwe légitársaság egykori pilótája ellen.

Az AFP hírügynökség rendelkezésére bocsátott iratok szerint az egykori pilóta felsorolja a kizárólag Bona Mugabe, illetve a pár tulajdonában lévő javakat. Több tucatnyi ingatlant, tanyákat, luxusautókat és csaknem egymillió dollár készpénzt. Simbarashe Mutsahuni Chikore ellenzi a válást, de ha mégis kimondják, igényt tart a három gyermek közös szülői felügyeletére. Valamint a közösen szerzett vagyon egy részére.

A vagyontárgyak listáján szereplő változatos és nagyértékű javak várhatóan számos zimbabweiben elégedetlenséget váltanak ki. Főleg, amikor az ország az elszegényedés ellen küzd, s gyakori az áramszünet és szárnyal az infláció is.

Robert Mugabe egykori vagyontárgyai között szerepel huszonegy tanya és több mint 25 ingatlan a zimbabwei főváros elegáns negyedeiben. Ezek egyikének az értékét 40 millió dollárra becsülik, valamint egy magánpalota Dubajban. Simbarashe Mutsahuni Chikore számos autót is felsorol, közöttük egy 800 ezer dollár értékű Rolls Royce-t és három Range Rovert.

Az iratok szerint jelentős összegű készpénz is Bona Mugabe tulajdonában van külföldi valutákban. Ennek pontos értékét nyilvánosságra kell hozni a bíróságon. A dokumentumok szerint Bona Mugabe 760 ezer dollárt vitt ki egy táskában a pár otthonából.

Robert Mugabe, aki Zimbabwe függetlenné válása (1980) óta vezette az országot 2017-ig, amikor államcsínnyel megbuktatták, Szingapúrban halt meg 2019-ben 95 éves korában – írja a Wikipedia.

A nyilvánosságra hozott hagyatéki iratok szerint 10 millió dollárt, tíz autót és két házat hagyott maga után, de egyesek már akkor úgy vélték, hogy a család vagyona ennél jóval jelentősebb.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük