borton hotel luxus épület átalakítása

7 történelmi épület átalakítása – ilyen egy börtönből lett luxushotel

Nagy trend az épület átalakítás 2023-ban. Gondolhatunk csak a Kádár kockákra, de legendás helyekre is. Hol fogsz ma éjjel aludni? Börtönben? Palotában? Kolostorban? Van néhány lélegzetelállító luxusszálloda, amelynek igazi történelme van, lássuk, melyek ezek!

A bevezetőben említett helyek esetében az ott létrehozott luxushoteleket és azok szobáit értjük természetesen. Sajnos ezeket a helyeket a történelem és az idő vasfoga megtépázta.

A romos, néhol megsemmisült épületeket azonban, voltak, akik felkarolták. És nem túlzás, igazi csodát varázsoltak belőlük. Az első lépés persze a tervezés.

Itt kezdődik egy épület átalakítása

Az smh.com.au cikke arról is szólt, hogy a tulajdonosok és a fejlesztők sokszor nehéz helyzetben vannak, mert gyakran nem kapnak elég hitelt az építkezéshez, vagy a felújításhoz. A jelentős beruházásaik és jövőképük nélkül hol lennének ezek az épületek? Valószínűleg az enyészeté lennének, nem használnák őket, lerombolnák. Esetleg úgy kerülnének magántulajdonba, hogy elvesznének az emberek számára, ezzel pedig néhány építészeti csoda is eltűnne a szemünk elől – írja Belinda Jackson a lap újságírója.

Az épület átalakítása persze a tervezőasztalon kezdődik. Terry Fripp a Kerry Hill Architects tervező és kivitelező cég munkatársa azt mondja, ezekben az esetekben a cél a történelmi érték megőrzése. Valamint mindezt egy modernebb, a 21. század kihívásait is kiálló műremek megálmodása és megalkotása.

Úgymond újrahasznosítása ez az épületeknek. Megőrizni egy adottságot, bizonyos mértékben a kereteket, de szállodaként, élményfürdőként, bárként visszaadni azt az embereknek – teszi hozzá.

Crawford Hotel, Amerikai Egyesült Államok

A coloradói Denverben található Crawford Hotel egykor vasútállomásként működött, 1880-ban építették. Ma azonban 112 szobás hotelként működik. 

crawford hotel épület átaslakítása egyesült államok vasútállomás

Ciragan Palace Kempinski Istanbul, Törökország

Az Európa és Ázsia találkozásánál fekvő Isztambul városának utolsó oszmán palotáját Abdulaziz szultán parancsára egy örmény építész, Nigogayos Balyan építtette meg 1863 és 1871 között.

A szultán akkor halt meg a palotában, amikor az elkészült. Az átalakított épületet a Kempinski luxusszállodai csoport üzemelteti. A Ciragan Palace szálloda örökségvédelmi szárnyában 11 palotai lakosztállyal rendelkezik, a modern szárnyban pedig 282 szoba és lakosztály található.

ciragan palace épület átalakítása törökország palota

A 458 négyzetméteres szultán lakosztály Európa egyik legnagyobb és legdrágább lakosztálya.

Adina Pentridge & The Interlude, Melbourne, Ausztrália

A kékkőből készült épületeket, amelyek Melbourne hírhedt Pentridge börtöne voltak, 1878-ban építették a rabok, akik szó szerint felépítették saját börtönüket. Ezen épület átalakítása igazi csoda.

Érdekesség, hogy egészen 1997-ig működött a büntetés-végrehajtás szolgálatában. Később az ausztrál Shayher Group mintegy egymilliárd dollárt költöttek az épület fejlesztésére, amiben két szálloda is helyet kapott.

adina pentridge ausztrália épület átalakítása börtön

Az Adina hotel modern üvegtornya Melbourne északi részének legmagasabb épülete, és a még meg nem nyílt The Interlude, amely 19 szobával, étteremmel, gyógyfürdővel és borozóval várja majd a vendégeket az átalakított börtöncellákban.

Mamula Island Hotel, Montenegró – egy legendás létesítmény átalakítása

Mamula, a mindössze 200 méter átmérőjű, egykor lakatlan sziget a montenegrói Boka-öbölben található. Nevét Lazar Mamula osztrák-magyar tábornokról kapta, aki 1852-ben erődítményt épített a szigeten az öböl ellenőrzésére.

mamaula montenegró épület átalakítása hotel erődítmény

Mindkét világháború alatt a külföldi erők koncentrációs táborként és börtönként használták a szigetet, majd 70 évig elhanyagolták. Az UNESCO-listás erőd jelenleg egy 32 szobás szálloda, tele luxussal, 12 férőhelyes koktélbárral, napozóteraszokkal, három medencével és egy isteni ételeket felszolgáló étteremmel.

Belmond Hotel Monasterio, Cusco, Peru

peru kolostor

Egy inka palota romjain a jezsuiták építettek egy kolostort, amely 1589-től 1965-ig a rend kezében volt, ezután egy másik épületbe költöztek. Az egykori kolostori épület átalakítása 1995-ben történt meg, 1999 óta az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton tulajdonában lévő Belmond luxusszálloda üzemel itt.

Las Casas des Juderia, Sevilla, Spanyolország

Sevilla zsidó negyede az 1200-as évek végétől alakult ki, a várostól elkülönített fallal vették körül, mielőtt 1391-ben kifosztották, majd 1492-ben a zsidó családok kénytelenek voltak áttérni a kereszténységre, vagy kiűzték őket Spanyolországból.

las casas sevilla spanyolország

A házak eredeti tulajdonosainak a nevét már az emlékezet homálya fedi, kivéve egyet, a Mose Bahari-házét. A negyedet később keresztények népesítették be, a rég zsinagógák helyét pedig templomok vették át. Mára pedig egy 134 szobás, négycsillagos pompás szálloda üzemel ezen a területen.

Fullerton Hotel, Szingapúr

fullerton szingapúr

Szingapúr 71. nemzeti emlékművét az 1920-as években építették. A neoklasszikus épület adóhivatalként, majd második világháborús brit kórházként is szolgált, ezután a japán kormányzat főhadiszállása volt.

Ma azonban 400 szobás, 5 csillagos szállodaként ismerik világszerte, lélegzetelállító panorámával rendelkezik a Szingapúr-folyóra és a Marina-öbölre is.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük