luxemburg vár leggazdagabb ország gdp látnivaló
Luxemburg: Látnivalók a világ leggazdagabb országában

Luxemburg a leggazdagabb ország – íme a Top10-es lista

Az IMF elkészítette a leggazdagabb és legszegényebb országok listáját. A rangsor az egy főre jutó GDP mutatószámának segítségével állt fel. A leggazdagabb ország végül Luxemburg lett, Magyarország a lista 57. helyére került, a legszegényebb ország pedig Burundi.

Összességében is elmondható, hogy a leggazdagabb országok Európában, a legszegényebbek pedig Afrikában vannak – írja az Index.

Ahogyan az a címből is kiderül, Luxemburg a világ leggazdagabb orsága, 130 ezer dollár/fő/év gdp-vel. Őket követi Írország 107 ezer dollárral, majd Svájc, 94 ezer dollárral. Magyarország a lista 57. helyén tanyázik, 20 119 dollárral, de megelőzzük Lengyelországot, Horvátországot és Romániát is például.

Döbbenet, de az utolsó helyen Afrika egyik legkisebb állama, Burundi áll, 308 dollárral.

A leggazdagabb országok Top10-es listája:

  1. Luxemburg
  2. Írország
  3. Svájc
  4. Katar
  5. Norvégia
  6. Szingapúr
  7. Egyesült Államok
  8. Izland
  9. Ausztrália
  10. Dánia

Mi a GDP jelentése?

A bruttó hazai termék (angolul gross domestic product, GDP, ejtsd: dzsídípí) a közgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és teljesítményt.

Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető – írja a Wikipedia.

3 kihagyhatatlan látnivaló a világ leggazdagabb országában

Luxemburg egy kicsi, de gyönyörű ország, amely tele van történelemmel és kultúrával. Ha turistaként ellátogatsz ide, akkor három nevezetességet feltétlenül meg kell nézned.

Az első a Luxemburgi vár, amely az ország egyik legismertebb látnivalója, és egy igazi középkori erődítmény. Az épület 963-ban épült, és a város feletti dombon áll. A várat több száz éven keresztül használták hadi célokra, de ma már a turisták látogathatják. Gyönyörű kilátást nyújt a városra, és az építészeti részletek is nagyon érdekesek.

A Kézműves Piac Luxemburg városközpontjában található, és a helyi kézművesek által készített termékeket kínálja. A piacot minden szombaton rendezik meg, és egy fantasztikus hely a vásárlásra, és a luxemburgi kultúra megismerésére.

Sokféle kézműves terméket kínálnak ott, többek között édességeket, sajtokat, sört, kerámiát és ékszereket. A piac a turisták körében is nagyon népszerű, és nagyszerű módja annak, hogy megismerjük a helyi kultúrát.

Mullerthal, vagy más néven Luxemburg Svájca, egy gyönyörű vidék Luxemburgban, amely tele van hegyekkel, erdőkkel és patakokkal. Ez a terület ideális azok számára, akik szeretnek túrázni vagy a szabadban lenni. Sokféle útvonal található, és az utak könnyen járhatóak, így akár kezdő túrázóknak is megfelelnek.

A Mullerthal-ban található számos vízesés és barlang, amelyeket érdemes megnézni. Összegzésképpen, Luxemburg tele van fantasztikus látnivalókkal, és az itt felsorolt három nevezetesség csak a jéghegy csúcsa. Ha turistaként ellátogatsz Luxemburgba, mindenképpen látogasd meg ezeket a helyeket, és élvezd a helyi kultúrát és természeti szépségeket.

Hasonló cikkek

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük