bor luxusszálloda lopás spanyolország mexikó szépségkirálynő

610 millió forintnyi bort lopott el egy pár egy luxusszállodából

Egy volt mexikói szépségkirálynő és párja négy év börtönbüntetést kapott Spanyolországban, miután 45 üveg bort loptak el.

Az ellopott borok összesített értéke nagyjából 1,7 millió dollár, vagyis mintegy 610 millió forint. Az eset még 2021-ben történt a spanyolországi Cáceres városában található luxusszállodában.

Az egyik bor ráadásul évjárata 19. századi volt. Rendkívüli értékűnek számított, és mintegy 350 000 euró volt az ára. A párt kilenc hónappal később tartóztatták le a horvát-montenegrói határon, majd visszaszállították őket Spanyolországba.

És ez még nem minden. A párnak továbbá 801 862 dollárt kell kártérítésként kell fizetnie a károkért. Az ellopott borok közül egyik sem került elő.

Kutakodtunk egy kicsit és próbáltuk kideríteni, melyik a legdrágább, luxus kategóriába tartozó bor jelenelg a világon. Arra jutottunk, hogy a legértékesebb bor jelenleg a világon az 1945-ös évjáratú Chateau Mouton Rothschild, amelyet a Christie’s aukciósházban értékesítettek 2018-ban 558 000 dollárért. Az összesített árak között vannak más termékek, amelyek hasonlóan magas áron kelt el, de az 1945-ös Mouton Rothschild jelenleg tartja a világ legdrágább borának címét.

Itt a világ legdrágább szállodai szobája

És amit úgy inni is lehet? A Domaine Leroy Musigny Grand Cru a legdrágább bor, és őszintén szólva, hatalmas előnnyel birtokolja ezt a címet. Ez az egyetlen bor, amelynek átlagos kiskereskedelmi ára meghaladja a 40 000 dollárt, és azon két bor egyike, amelynek legmagasabb ára meghaladja a 100 000 dollárt. (A másik a Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti Grand Cru.)

Mi teszi különlegessé ezt a Pinot Noir-t? Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire egy borbefektető álmodhat. Legendás terroir? Ok.

Egy bor, ami jó befektetés

Itt egy pillanatra időzzünk is el. Mi az a terroir? Ehhez egy borban eléggé otthonosan mozgó szakblog mondatait kölcsönözzük. „A borászati szaknyelvben persze még ennél is átfogóbb a jelentése: a termőhelynek a termesztést meghatározó valamennyi sajátossága, és azok egyedi, együttes kölcsönhatása. Azaz a szőlőtermesztéshez és bortermeléshez kötődő eredetmegjelölési egységet jelenti, amely a termőhely ökológiai adottságain (talaj, éghajlat, domborzat, stb.) és fajtaösszetételén kívül a szőlőtermesztési és bortermelési hagyományokat, eljárásokat is magába foglalja.” – írja a Wine Lovers.

Miniatűr kínálat? Rendben van. Általános elismerés, beleértve a borkritikusok többszörös tökéletes pontszámát? Rendben van és rendben van.

És ami nagyon fontos. A Domaine Leroy Musigny Grand Cru nagyon jól bánik aborgyűjtőkkel. A Liv-ex szerint minden 2000 óta kiadott évjárat 361,8% és 2 848,5% közötti áremelkedést mutat az elmúlt öt évben.

Ezt olvastad? Magyar borászat lett a világ egyik legjobbja.

Hasonló cikkek

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük