magyar forint lej euró árfolyam
Milyen euró/forint árfolyam jöhet hamarosan?

Ütötték a forintot a héten, mintha a Sztárboxban lenne! Állta a sarat, de ez az euró árfolyam jöhet hamarosan!

Egész héten imbolygott a forint/euró árfolyam. Egy hasonlattal élve olyan volt, mint a Sztárboxban szereplő, megütött celebek, akik magukhoz térnek. November 27 és december 1 között volt 381 forint felett és 377 alatt is az euró árfolyama. Grafikonon elemeztük kicsit, mire számíthatunk a következő időszakban.

Nézzük először gyorsan a hét utolsó kereskedési napját. Akkor vegyesen alakult a pénzünk árfolyama a főbb devizákkal szemben. Az euró árfolyama a reggel hét óra előtt jegyzett 380,06 forintról 379,04-re gyengült 18 órára. Napközben 378,72 és 381,63 forint között mozgott.

A svájci frank jegyzése a reggeli 398,51 forintról 400,16 forintra erősödött, míg a dolláré 348,46 forintról 348,52 forintra emelkedett. Az euró jegyzése a reggeli 1,0907 dollárról 1,0875 dollárra változott.

Milyen árfolyamot jósol az euró/forint grafikon?

euró forint árfolyam grafikon

Az euró és a forint napos grafikonját nézve azt látjuk, hogy az éveket felölelő trend egyre növekvő aljakat mutat. A következő időszakban mi jön? A kulcsszint, amit 2023 végén és 2024 elején figyelnünk kell, az a 374-375-ös árfolyam.

Amennyiben azt átüti a pénzünk, az euró elindulhat a 370 forintos árfolyam alá és akár hosszabb távon egy erősödő sáv is kialakulhat. Főleg, ha a 367-nél lévő tripla alj alá is bekerül az árfolyam. Amennyiben viszont a piros vonalak által behatárolt csökkenő csatornából felfelé lép ki, akkor könnyen megtesztelheti a közös európai pénz a 394-396 forint körüli árat is.

Nagyon fontos, hogy mindez spekuláció és befektetésre egyáltalán nem alkalmas elemzés!

És ha már a befektetéseknél tartunk, nézzük meg, mit művelt november utolsó hetében a magyar tőzsde. A számok alapján elmondható, hogy emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

Hogy mozgott az OTP és a MOL?

A részvénypiac heti forgalma 66,37 milliárd forint volt az előző heti 34,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott heti értékelésében a blue chip részvényekkel kapcsolatban kiemelte, hogy céláremelés érkezett az OTP-re és a Magyar Telekomra. Az OTP 12 havi célárfolyamát 13 ezer forintról 18 250 forintra emelte a Societe Generale, az ajánlásuk változatlanul vétel. A Magyar Telekom esetében csak kisebb változtatásra került sor. A Santander 711 forintról 723 forintra módosított, az ajánlás továbbra is felülteljesítő.

Hozzátették, hogy a HSBC követni kezdte az OTP papírjait. Az ajánlás vétel, a célárfolyam pedig 23 150 forint részvényenként. Ez a célárfolyam számottevően magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál, ami 18 ezer forint körül van.

Hétfőn a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt kis csökkenéssel zárt a BUX, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek. Kedden az OTP felminősítése húzta a hazai részvényindexet. A magyar tőzsde magas forgalom mellett felülteljesítette a nyugat-európai piacokat, és a jó hangulat átragadt a többi papírra is.

Szerdán kisebb emelkedéssel zárt a BUX, a vezető részvények az OTP kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest; a nemzetközi tőzsdéken jelentős emelkedés volt, ezt a folyamatot azonban nem követte a magyar tőzsde. Csütörtökön viszont kedvezően alakult a nap a Budapesti Értéktőzsdén, a forgalom átlag feletti volt és a magyar tőzsde felülteljesített nemzetközi társaihoz képest. A BUX emelkedését elsősorban az OTP és a Richter jó teljesítménye segítette.

Sok pénzt lehet keresni a magyar tőzsdén?

A hetet kis emelkedéssel zárta a magyar részvényindex pénteken, a vezető részvények változatos irány mutattak a kereskedés során, végül az OTP, a Richter és a Magyar Telekom pluszban fejezte be a napot, a Mol árfolyama változatlan maradt.

A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben, 5,63 százalékkal az OTP árfolyama emelkedett, a papír 14 545 forinton zárt pénteken, 37,38 milliárd forintos heti forgalom mellett. A Richter 3,22 százalékkal erősödött a héten, a részvény 8820 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 7,88 milliárd forintot.

A Mol árfolyama 1,83 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 2780 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 11,76 milliárd forint volt. A Magyar Telekom 0,49 százalékkal gyengült a héten, pénteken 604 forinton fejezte be a kereskedést, a részvény a héten 1,36 milliárd forintos forgalmat ért el. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5125,15 ponton zárt a héten, ami 67,46 ponttal, 1,33 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Ezt olvastad? Berki Mazsi kiakasztotta az embereket.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük