Szélyes Levente kolozsvár softech románia informatika interjú

Egy nyugdíjas segített a milliárdos magyar cég vezetőjén

A helyszín Kolozsvár. Hosszú riportot készített a Forbes.hu Szélyes Levente cégéről és magáról az üzletemberéről. Azt kell róla tudni, hogy a Softech nevű vállalatot vezeti, ami Románia legnagyobb magyar szoftverfejlesztője. Az életútjuk egészen elképesztő.

Kolozsvár ma a régió egyik legfontosabb IT-központja, több mint ezer cég működik ezen a területen, összesen húszezer ember dolgozik az IT-szektorban a nagyjából négyszázezres városban.

20 éve indult be a biznisz, Szélyes Levente szerint egyrészt azért, mert Kolozsvárnak kettő olyan egyeteme is van, ahol magas szinten képzik az informatikusokat.

Kicsoda a kolozsvári Szélyes Levente?

Szélyes Levente informatikusként végzett a Kolozsvári Műszaki Egyetemen. A diploma után nem sokkal Németországba költözött, ahol megismerkedett az Evosoft vezetőjével. A kapcsolatuk gyümölcsöző volt, évekig a céget birtokló Siemens adta a megrendeléseik zömét.

2008-ban döntött úgy, hogy létrehoz egy teljesen új céget – ez lesz a Softech – letisztult profillal és emberállmánnyal. A gazdasági válság húzta keresztül a számításait és végül arra kellett minden erejét fordítania, hogy megmentse a céget a pusztulkásról.

Nagyjából ekkor érkezett a címben is említett milliomos nyugdíjas, aki segített a most már milliárdokat termelő cég vezetőjének. Az történt, hogy Németországban jelentkeztek egy olyan programra, ahol tapasztal, idős szakértőket küldtek el feltörekvő országok cégeihez, hogy segítsenek.

A Kolozsváron élő Szélyes Levente azt mondja, ők marketingest kerestek. Az úr Fritz-Christoph Horstmann volt és bár nem tudni, mennyit lendített rajtuk pontosan, de a 2010-es évek közepére mindenesetre a cég nem csupán erőre kapott, de olyan ütemben kezdett növekedni, hogy 2020-ban felkerült az ezer leglátványosabban fejlődő európai cég közé a Financial Times és a Statista.com listáján.

A férfi egyébként több helyen is szinte szó szerint csodát tett az üzleti világban, Afrikától Ázsiáig. A Forbes.hu azt írja, hogy a Softech számai magukért beszéltek: míg 2015-ben 1,1 millió euró árbevételük volt, 2018-ban 3,3, 2019-ben pedig már 4,9. A cég 2022-es árbevétele 7 millió euró, azaz nagyjából 2,7 milliárd forint volt, az adózott eredmény ennek nagyjából 20 százaléka.

Hasonló cikkek