Rafaela Aponte leggazdagabb nő Forbes
Rafaela Aponte, a leggazdagabb nő a világon a Forbes listája szerint

Íme a világ, önerejéből leggazdagabb asszonya

Rafaela Aponte 78 éves, a férjével pedig sikeres szállítmányozási vállalkozó. Kettőjük vagyona mintegy 46 milliárd dollárt (körülbelül 15 662 080 000 000 forintot) tesz ki. Mára ő az önerejéből leggazdagabb nő a cégtulajdonosok, cégalapítók között, legalábbis a Forbes listája szerint.

2022 januárjában a konténerek felhalmozódtak a kaliforniai Long Beach és Los Angeles zsúfolt kikötőiben. Ezek az Amerikai Egyesült Államok két legforgalmasabb kikötői, ekkor pedig jelentős változás ment végbe a hajózási ágazatban.

A svájci székhelyű Mediterrane Shipping Company (MSC), ami egy egy olasz-svájci nemzetközi társaság, megelőzte a tőzsdén jegyzett dán Maersk óriást. Ezzel a világ legnagyobb szállítótársasága lett a konténerkapacitás alapján. Az Alphaliner hajózási adatbázis szerint az MSC genfi központjából 730 hajóból álló flottát irányít, amelyek több mint 4,8 millió konténer szállítására képesek.

A leggazdagabb nő jól jött ki a koronavírusból

Bár a cég nem publikál pénzügyi adatokat, de John McCown szállítási szakértő becslése szerint az MSC több mint 28 milliárd dolláros bevétellel rendelkezett 2022-ben, ezzel megelőzve a Maersket. Dán versenytársától eltérően az MSC 100 százalékban magáncég, amelynek társtulajdonosai Gianluigi és Rafaela Aponte férj-feleség páros.

A koronavírus világjárvány kirobbanása a már akkor is vagyonos Aponte házaspárnak kifejezetten jól jött, azóta ugyanis brutálisan fellendült a vállalkozásuk, dollármilliárdokkal gyarapodott a vagyonuk a rengeteg megrendelés miatt. Cégük a konténerszállítmányozás mellett üdülőutakkal is foglalkozik. A Forbes szerint az MSC-t 1970-ben Gianluigival közösen alapító Rafaela az önerőből meggazdagodott nők között a legvagyonosabb, az MSC-ben szerzett 50%-os részesedésének köszönhetően.

A Forbes 2023-as milliárdosok listáján a nő 43. helyen áll, amivel ő minden idők leggazdagabb női cégalapítója.

Összesen mintegy 96 milliárdos nő építette fel önerőből a sikeres vállalkozását, bár néhányan, mint például Aponte, a férjükkel vagy a testvéreikkel indították el a bizniszüket. A többi 241 nő a vagyonának legalább egy részét örökölte. A világ milliárdosainak mindössze 3,6%-át teszik ki az önerőből meggazdagodott nők. Gianluigi és a mára leggazdagabb nő, Rafaela egy hajókiránduláson találkoztak az olaszországi Capri szigetén az 1960-as években.

Gianluigi hajóskapitány volt, aki turistákat szállított Nápoly kikötővárosából a közeli üdülőhelyekre, Rafaela pedig egy svájci székhelyű izraeli bankár lánya volt. A férfi hamarosan követte Rafaelát Genfbe, ahol brókerként dolgozott egy svájci banknál. 1970-re Gianluigi otthagyta a banki állását, és a házaspár 200 000 dollár kölcsönt kapott első hajójuk, egy Patricia nevű kis teherhajó megvásárlására.

Nem az internetbe, a körutazási bizniszbe szálltak be

Ugyanebben az évben elindították az MSC-t Genfben, és használt hajók vásárlásával és a kevésbé forgalmas útvonalak megcélzásával kezdtek el növekedni. Második hajójuk a Rafaela nevet kapta, 1979-re pedig már 17 hajóval rendelkeztek. Az évek során az MSC a világ egyik legnagyobb szállítmányozási cégévé nőtte ki magát. A körutazási bizniszbe 1988-ban szálltak be. Ugyanebben az évben elindították a Medlog belföldi logisztikai céget is.

Mára a társaság a világ összes nagyobb kikötőjében működik, több mint 700 konténeres hajót üzemeltetnek, a körutazási részlegük pedig versenyben áll három tőzsdén jegyzett riválisával, a Carnival, a Royal Caribbean és a Norwegian társasággal. A házaspár továbbra is szorosan felügyeli a csoporttal kapcsolatos összes tevékenységet. Gianluigi és a vagyonos Rafaela az egyedüli részvényesek, akik egyenként 50%-os részesedéssel rendelkeznek.

Gianluigi a cég ügyvezető elnöke, fiuk, Diego pedig az elnök. Rafaela Aponte az MSC Alapítvány igazgatótanácsának tagja. Annak ellenére, hogy a nőnek nincs hivatalos pozíciója az MSC birodalmában, Rafaela kulcsszerepet játszott a vállalat növekedésében.

Legalábbis Dominique Denat szerint, aki 1970-ben kölcsönadta a párnak az első hajójuk megvásárlásához szükséges pénzt. „Rafaela szerepe meghatározó” – mondta. „Nagyon erős egyéniség” – írta Rafaeláról a Le Matin svájci lap.

Ezt olvastad? Elmondta a Chat GPT megalkotója, hogyan lehetsz gazdag.

Hasonló cikkek

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük