arabica legjobb szemes kávé ár drágulás magyar
Drágul az arabica szemes kávé

Baj van sok magyar kedvenc kávéjával

Valószínűleg aggódva figyeli az ország fele, hogy az arabica szemes kávé ára hathavi csúcsra emelkedett a szűkös kínálat miatti aggodalmak közepette.

A szemes arabica kávé ára az Intercontinental Exchange New York-i májusi határidős jegyzésében fontonként 2,00 dollár fölé nőtt. Ez azt jelenti, hogy tavaly október közepe óta nem látott szintre emelkedett – írja a Barchart.com.

A legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek. A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége súlyos fejleményről számolt be. A márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten 19 százalékkal esett.

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília. Itt az IBGE, a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését.

Eközben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az idén is jelentős kínálati hiány várható a szemes kávépiacon. Elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt. Az ICO becslése szerint 2023-ban a globális presszókávé fogyasztás 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban.

A kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül. A Daxue Consulting piackutató cég arról számolt be, hogy a kínai kávépiac teljes értéke 2025-re mintegy 32 milliárd dollár lesz. A becsült éves növekedés pedig eléri a 22 százalékot.

Az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnam és Indonézia.

Íme egy érdekes infografika még a világ legdrágább kávéjáról:

A világ legdrágább kávéja
A világ legdrágább kávéja

Ezt olvastad? Egy barista elmondta, hogy készít kávét kávéfőző nélkül.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük