Ezek most a világ legdrágább és legolcsóbb városai

Tudjuk, Magyarországon nagyot drágult az élet – de van, ahol még rosszabb a helyzet. Mutatjuk azokat a városokat, ahol a legtöbbe kerül az élet!

Talán senkit nem ér meglepetésként a hír, miszerint az egyre növekvő megélhetési költségek miatti válság még korántsem ért véget. Szinte mindenhol drágább lett az élet – ez most, az ünnepek közeledtével még érzékenyebben érinthet minket. Lassan luxus lesz a bejgli, de a fenyőért is sokat kell fizetni, ha válogatósak vagyunk.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által évente közzétett Worldwide Cost of Living Index szerint az átlagos megélhetési költségek idén 7,4%-kal emelkedtek. Ezek közül az élelmiszerárak emelkedtek a leggyorsabban. Bár ez valamivel alacsonyabb, mint az ugyanezen felmérés által 2022-ben mért 8,1%, a számok továbbra is jelentősen meghaladják a „történelmi trendeket”.

A legdrágább városok

Ebben az évben Szingapúr városállam és a svájci Zürich a világ legdrágább városai közé került. Utóbbi a tavalyi lista hatodik helyéről került most az élre, szakértők ezt a svájci frank erősödésének tulajdonítják, illetve az élelmiszerek, a háztartási cikkek és a szabadidős tevékenységek egyre növekvő árainak. Szingapúrban a drága közlekedés és a ruházati cikkek árának elszállása lehet a ludas – írja a CNN.

Bár tavaly New York Szingapúrral holtversenyben végzett az első helyen, a népszerű amerikai úti cél, ahol 1,9%-kal nőttek az árak, a harmadik helyre csúszott vissza, a svájci Genfhez hasonlóan. Hongkong, az egyetlen másik ázsiai úti cél a top 10-ben az ötödik, Los Angeles a hatodik, Párizs pedig a világ hetedik legdrágább városának bizonyult.

Az izraeli Tel-Aviv a nyolcadik helyen osztozik a dán Koppenhágával. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a felmérést az izraeli-Hamász konfliktus októberi kirobbanása előtt végezték. A sort San Francisco zárja a 10. helyen.

A legolcsóbbak

A szíriai Damaszkusz továbbra is a világ legolcsóbb városa. Az iráni Teherán és a líbiai Tripoli szintén az utolsó hely közelében van, a 172., illetve a 171. helyen.

Ezt olvastad? Nádai Anikó nem akármilyen autóval jár.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük