1926 pezsgő ruinart

Elveszettnek hitt, 1926-os évjáratú pezsgőt kóstoltak meg

A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú – 1926-ban készült – italát. A pezsgő Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d’Or Paul Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant a szúette ládákban heverő palackokra. Az 1926-os évjáratú pezsgő címkét látva nem akart hinni a szemének.

Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza – hajdanán a közeli Saone folyó által is elöntött – pincéjében talált.

A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a honlapja szerint 1729-ben alapított, legrégibb pezsgőgyár számára, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől.

„Ez a ház első évjárata” – hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pezsgő pincemestere, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét. 1926-ban született a lyoni sztárséf is, aki előszeretettel gyűjtötte az akkori évjáratú nemes italokat. A pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, a borok „kellőképpen elegánsak” voltak „különösebb feljavítás nélkül”.

Az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt. Három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.

Mi a pezsgő?

A pezsgő olyan borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. A házasított (cuvée) pezsgő-alapborokat úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, amelyek a Méthode traditionelle módszerrel történő palackos (0,75 l) erjesztési folyamat természetes hatására szénsavassá válnak – írja a Wikipedia. A magyarok egyik kedvence a Törley pezsgő, amit még a Liszt Ferenc repülőtért VIP-várójában is lehet inni.

A Luxus Hírek ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb, legdrágább hírekért!

Hasonló cikkek

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük