kávé érdekesség 4 legdragabb infografika

Akinél alap a kávé reggel, ennek a hírnek örülni fog

Friss kutatás készült. Az eredmények azt mutatják így elsőre, hogy a szervezet magasabb koffeinszintje csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát – írta meg a hvg.hu. A kávé tehát úgy tűnik nem rossz ötlet reggel, de nem a koffeinmentes. Infografikát is készítettünk a világ legdrágább kávéjáról.

A jelenség egyébként nem új. Korábbi kutatások ugyanis már kimutatták, hogy napi 3–5 csésze 70–150 mg koffeint tartalmazó például szemes kávéból készült ital elfogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti.

Ezek a vizsgálatok azonban főleg megfigyeléseken alapultak, és nem lehetett biztonsággal megállapítani az ok-okozati összefüggéseket a betegség illetve a kávé között.

Röviden az a lényeg, hogy svéd kutatók ezért úgy döntöttek, hogy most a kétmintás mendeli randomizációt alkalmazzák egy vizsgálat során. A mendeli randomizáció egy adott kockázati tényező helyettesítőjeként használja a genetikai variánsokat, hogy genetikai bizonyítékokat szerezzen egy eredmény alátámasztására – írja a lap.

A Kopi Luwak, más néven a civet kávé a világ legritkább és legdrágább kávéja. Álljon itt néhány érdekesség róla.

civet coffee kávé legdrágább 4 érdekesség infografika
A civet kávé 4 érdekessége

Az eredményeket tekintve annyit biztonsággal leírhatunk, hogy a mendeli randomizációs eredmények utalnak bizonyos dolgokra. Például arra, hogy a koffein, legalábbis részben, megmagyarázhatja a kávé és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti fordított összefüggést. Számolt be a kutatócsoport a BMJ Medicine folyóiratban.

Azt elismerték, hogy ezek az eredmények korlátozottak voltak. Csak két genetikai variánst alkalmaztak, és csak európai származású embereket vettek figyelembe.

Olvastad? Hamarosan luxus lehet a csoki és a kakaó is. Ezek pedig a legjobb kávéfőzők!

Egy profi tanácsa: kávéfőzés kávéfőző nélkül!

Hasonló cikkek

2 Comments

Comments are closed.