csoki kakaó kakaóbab szüretelés luxus

Csoki, kakaó – luxus lehet hamarosan! Íme a legdrágábbak a világon

Nem meglepő, hogy Magyarországon még a kakaó ára is jobban drágult, mint Európa többi részén. Lehet, hogy párat pislogunk és luxus lesz a forró csoki is, amit csak a nagyon gazdagok engedhetnek meg maguknak. De miért?

a világ egyik legnagyobb kakaóexportőr országában, Nigériában probléma van a készpénzellátással, emiatt a kivitel mintegy háromnegyedével visszaesett. Ráadásul a száraz időjárás károsítja az ültetvényeket – írta meg a Házipatika.

Magyarországon évente nagyjából 18 ezer tonna kakaó fogy. Eddig – hiába az óriási infláció – kevésbé emelkedett a legtöbb élelmiszerhez képest az ára. Az Európai Unióban 2022 decemberében átlagosan 12,6 százalékkal haladta megaz egy évvel korábbi szintet – írja a napi.hu. Itthon azért jóval nagyobb mértékben, több mint 28 százalékkal nőtt a kakaó fogyasztói ára, míg a csoki 27 százalékkal kerül többe nagyjából

Ma már Afrika a legnagyobb kakaótermesztő kontinens, de az Egyenlítő mentén mindenhol akadnak ültetvények. A termelők olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő. Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát.

Szóval, fel kell arra készülni, hogy hamarosan esetleg olyan magasra szökik az ár, hogy luxus lesz a csoki és a kakaó is. Addig pedig nézzünk körül a világban, melyek

A legdrágább csoki különlegességek a Földön

Forró csoki. Ki ne gondolna erre a finomságra télen, de még a hűvösebb tavaszi napokon is. A csokoládé olyan édesség, amit szinte mindenki kedvel, azonban vannak olyan fajtái, amik a legtöbb ember számára elérhetetlenek. Ezek a csokoládék a világ legdrágábbjai közé tartoznak, és csak a gazdagok és a szenvedélyes csokoládérajongók engedhetik meg maguknak.

A világ legdrágább csokoládéi általában különleges és ritka kakaóbabokból készülnek, és kiváló minőségű, kézzel készített csokoládé formájában kerülnek forgalomba. Ezek az édességek általában kis üzletekben vagy különleges csokoládéboltokban kaphatók, és nem mindenhol kaphatók.

Az egyik legdrágább csokoládé a To’ak csokoládé, amelyet Ecuadorban készítenek. Enek az ára több mint 300 dollár, és csak kézzel gyűjtött és válogatott kakaóbabokból készül. A To’ak csokoládé különlegessége, hogy hordókban érlelik, hasonlóan a borhoz, hogy íze és aromája még gazdagabb legyen.

Egy másik drága csoki a Amedei Porcelana, amely Olaszországból származik. Ez a csokoládé csak kis mennyiségben kapható, és kizárólag a Porcelana nevű, rendkívül ritka kakaóbabokból készül. A Porcelana csokoládé ára több mint 90 dollár.

A Noka csokoládé is szerepel a legdrágább csokoládék listáján. Ezt az édességet egy Texas-i vállalkozás készíti. Kézzel csinálják a csokoládét, amely csak a legjobb minőségű kakaó babokból készül. A Noka csokoládé ára körülbelül 120 dollár.

A Valrhona csoki is egy másik drága édesség, amely Franciaországból származik. Ez kizárólag a Criollo nevű kakaóbabokból készül, amelyek rendkívül ritkák és nehéz beszerezni. Az ára körülbelül 100 dollár.

Hogyan szüretelik?

A kakaóbab a kakaófa (Theobroma cacao) termése, amely az egyik legfontosabb nyersanyag a csokoládégyártásban. A kakaóbab szüretelése egy hosszú és fáradságos folyamat, amely kézzel történik, és amely során az érett kakaóbabokat különböző módon dolgozzák fel, hogy előkészítsék a csokoládékészítéshez.

Az első lépés a kakaófa gondozása és az érés figyelése. A kakaófa fák többnyire trópusi és szubtrópusi területeken nőnek, és általában az év egészében virágoznak és termők. A kakaóbabok akkor érnek be, amikor a kakaófa termése narancssárga színűvé válik, ami általában 5-6 hónapig tart a virágzás után.

A kakaóbabokat általában kézzel szüretelik, és a folyamat során az egész közösség részt vesz, beleértve a nőket, a férfiakat és a gyermekeket. Az érett kakaóbabokat késsel vagy baltával szedik le a fáról, majd kosarakba vagy zsákokba gyűjtik össze.

Miután a kakaóbabokat összegyűjtötték, elkezdődik azok fermentálása, amely a kakaó ízének és aromájának kialakításához szükséges. A fermentálást általában a földön kialakított medencékben vagy dobozokban végzik. A kakaóbabokat ezekbe a tartályokba helyezik, és rendszeresen átkeverik őket, hogy az összes babot fermentálják. A folyamat általában 3-7 napig tart, és alattomosan történik, amikor a kakaóbabok hőmérséklete emelkedik, miközben azok cukortartalma fermentálódik.

A fermentálás befejezése után a kakaóbabokat általában kiterítik szárítókban, ahol a nap sugarainak kitették őket. A szárítás segít csökkenteni a kakaóbabok nedvességtartalmát és elpusztítja a bennük lévő baktériumokat és mikrobákat. A szárítás általában 5-10 napig tart, és a folyamat végén a kakaóbabok elveszítik a nedvesség nagy részét, és szárazabbá válnak.

Egy kis egészség

A csokoládé (és a forró csoki) különösen a magas kakaótartalmú étcsokoládé, számos élettani hatással rendelkezik, amelyek közül néhányat az alábbiakban foglalunk össze:

  1. Jó hatással van a hangulatra: A csokoládéban található triptofán és feniletilamin nevű vegyületek hatása révén javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint serkenti az endorfin termelését, amely boldogságérzetet okoz.
  2. Javítja az agyműködést: A kakaóban található flavonoidok hatékony antioxidánsok, amelyek védik az agyat az oxidatív stressztől és a károsodástól. Ezen kívül azok a vegyületek is hatnak, amelyek növelik a véráramlást az agyban, javítják a memóriát és a figyelmet.
  3. Javítja az érrendszeri egészséget: A kakaóban található flavonoidok segítenek csökkenteni a vérnyomást és javítani az érrendszeri funkciót. A flavonoidok ugyanis elősegítik az endothelium (érbelhártya) termelését, amely a vérerek egészségének alapvető tényezője.
  4. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát: Az előző ponttal összefüggően, a csokoládé rendszeres fogyasztása hosszú távon csökkentheti a szívbetegségek, mint például a szívinfarktus vagy a stroke kialakulásának kockázatát.
  5. Javítja az anyagcserét: A kakaóbabban található polifenolok és más vegyületek csökkentik a testi gyulladásokat, és segítik a glükóz- és lipidanyagcserét. Ezek az előnyök összességében csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát.
  6. Hozzájárul a bőr egészségéhez: A kakaóban található antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt a káros hatásoktól, beleértve az UV-sugarakat és a szabadgyököket. Ezen kívül a flavonoidok fogyasztása elősegítheti a bőr hidratáltságát és simaságát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a csokoládé és például a forró csoki fogyasztása mértékkel ajánlott.

A Luxus Hírek ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb, legdrágább hírekért!

Hasonló cikkek

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük