víz világnapja legdrágább víz

Megnéztük a víz világnapján, ezek a legdrágább ásványvizek

Március 22-e a víz világnapja az ENSZ határozata szerint. A célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Mutatjuk, melyik a legdrágább ásványvíz!

Budapesten például évente mintegy három Tisza-tónyi szennyvízmennyiséget tisztítanak meg a szennyvíztisztítók annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől.

A víz világnapját 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották. Minden évben különböző jelmondatok köré épülnek az események.

2019-ben például a mottó a „Vizet mindenkinek!” volt. A programok, pályázatok és akciók arra akartak ösztönözni, hogy tudatosítsuk magunkban nap mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Arra is rá kívánt ébreszteni, hogy ez a világnak nem minden részén valósul meg olyan problémamentesen, ahogyan pillanatnyilag nálunk, a fejlettnek mondott világban, és felelősségünk van azért, hogy a vízhez való hozzájutásban korlátozott embertársaink helyzete javul-e – írja a Wikipedia a víz világnapjáról.

Most megnézzük, melyek a legdrágább vizek a Földön, amiből igazi luxus fogyasztan.

A víz az élet egyik legfontosabb eleme, és bár a bolygóunk nagy részét víz borítja, nem mindenhol érhető el könnyen és olcsón. Ebben a cikkben a világ legdrágább vizeiről lesz szó, amelyek ára a helyi körülmények, a természeti adottságok, valamint az emberi tevékenységek miatt magasabb lehet, mint máshol.

A legdrágább ásványvíz a világon – lista

Az Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani a világ legdrágább ásványvize. Olaszországban állítják elő, az ára pedig 60 000 dollár/liter, és a palackjait kristályokkal és arannyal díszítik. Az ára részben azért ilyen magas, mert kis mennyiségben készül, és csak a legjobb minőségű összetevőket használják hozzá.

A Fillico a japán termelők által készített prémium minőségű ásványvíz, amelyet gyémánttal és arannyal díszített üvegpalackban árulnak. Az ára 1390 dollár/liter (a friss forint árfolyam szerint 528 ezer forint). különlegessége az, hogy a palackjaira különféle motívumokat nyomtatnak, például a Mount Fuji vagy a híres kabuki színészek arcképeit.

A kóser az egyik legdrágább ásványvíz, amelyet az Egyesült Államokban, New York államban állítanak elő. Különleges előállítási eljáráson megy át, amely során eltávolítják a baktériumokat és más szennyező anyagokat. Emellett kóser minősítést is kap, ami azt jelenti, hogy megfelel a zsidó élelmiszer tisztasági szabványainak. Az ára 40 dollár/liter körül van.

Van egyébként egy teljesen friss, 2023-as lista is, amit a víz világnapja kapcsán érdemes is megnézni. Erről lehagyták a marketingnek szánt, extra drága darabokat és a nagyjából mindenkinek elérhető palackozott vizeket hagyták rajta. A Svalbardi.com összeállítása azért is segítség, mert az árak gyakran változnak, márkák tűnnek el és fel. Nos, ezek nagy valószínűséggel most is forgalomban vannak.

  1. Fillico Jewelry Water, Japán – $1390 / liter
  2. NEVAS, Németország – $1180 / liter
  3. Bling H2O, Egyesült Államok – $219 / liter
  4. Svalbarði, Norvégia – $185 / liter
  5. Ô Amazon, Brazília – $110 / liter
  6. Uisge Source, Skócia – $94 / liter
  7. ROI, Szlovénia – $59 / liter
  8. MINUS 181, Németország – $50 / liter
  9. Berg, Kanada – $46 / liter
  10. BLVD, Ausztrália – $27 per liter

A világ legdrágább pénzeiről korábban már írtunk. Olvasd el!

Hasonló cikkek

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük