Tori Dunlap milliomos ingatlan
Tori Dunlap szerint az volt a legjobb döntése, hogy nem vett házat

Az önerőből milliomossá váló nő elmondta, mi volt élete legjobb döntése

Miután 25 éves korára 100 000 dollárt takarított meg és megalapította a később többmillió dollárt hozó vállalkozását – a Her First 100K-t – Tori Dunlap már elegendő pénzzel rendelkezik ahhoz, hogy megengedhessen magának egy lakást Seattle-ben, ahol él.

Ennek ellenére továbbra is a bérlést részesíti előnyben.

„Az egyik legjobb pénzügyi döntés, amit valaha hoztam az az volt, hogy nem vásároltam saját ingatlant” – mesélte el saját tapasztalatát a most 29 éves Dunlap a CNBC-nek. Tudja, hogy a lakásbérlésnek rendkívül rossz a hírneve, mégis kitart a döntése mellett.

Tori Dunlap azért majd nem vett egy saját lakást

Volt, hogy a New York Times bestsellerének, a „Financial Feminist”-nek a szerzője is elcsábult. Majdnem vett ugyanis egy házat Seattle-ben a 20-as évei elején.

Azt gondolta, hogy a vásárlás a helyes lépés, főleg úgy, hogy a szülei is ezt sugallták és akik azt mondogatták mindig neki, hogy a bérlés csupa pénzkidobás egy saját lakóingatlanhoz képest.

„Valójában egy nappal egy lakásvásárlási szerződéskötés előtt álltam – mondja Dunlap. „Ha megtettem volna, az életem nagyon más lenne. Egy órára éltem volna a várostól, nem tudtam volna például olyan ismeretségeket kötni, mint ahogyan történt” – fogalmaz a dúsgazdag üzletasszony.

Végül feltette magának a kérdést, hogy valóban akar-e házat venni és ez segített neki, hogy ne tegye meg.

„Fiatal voltam és próbáltam kitalálni, hogy mit kezdjek az életemmel, a karrieremet. Nem voltam felkészülve arra, hogy kézben tudjam tartani egy ház ügyeit, mint amilyenek a javítások, vagy felújítások”

– tette hozzá Dunlap.

Ma többszörös dollármilliomos és még mindig albérleetben él. „Mindez 100 százalékig rendben van, mert ennek van értelme életem ezen fázisában. Egyedülálló vagyok, nincsenek gyerekeim és sokat utazom. Jó tudni, hogy rugalmas vagyok, ha kell, bármikor elköltözhetem” – sorolta az érveit az amerikai nő.

Melyik az olcsóbb?

Ahelyett, hogy vagyonának jelentős részét egyetlen ingatlanba fektetné, inkább diverzifikált befektetésekben növeli azt. A bérlés a legtöbb ember számára az egyetlen lehetőség, és ez rendben is van. A bérlés és a lakásvásárlás közti választás a legtöbb ember számára csak látszat, mondja Dunlap. A legfrissebb és hiteles statisztikák szerint a lakások árai majdnem 30 százalékkal emelkedtek 2020 óta az Egyesült Államokban.

„A választást már meghozták helyetted – a bérlés az.”

Míg néhányan azt gondolhatják, hogy a havi lakásvásárlási költségek hosszú távon olcsóbbak lesznek a bérléshez képest, ez a legtöbb ingatlanpiacon egyre kevésbé igaz.

Az amerikaiak 89 százaléka számára például olcsóbb bérelni egy kétszobás otthont, mint hasonló ingatlant vásárolni, mondjuk hitelre, egy, a The Economist által nemrégiben végzett elemzés szerint. Szinte hihetetlen, de három évvel ezelőtt ez csak az amerikaiak 16 százalékára volt igaz, mondja a tanulmány.

Azt is érvként hozza fel, hogy számos olyan kiadás van egy saját ház esetében, amivel bérlőként nem kell foglalkozni. Ilyenek például az elromlott eszközök, a felújítási munkálatok, esetleg a biztosítás és mivel ő az Egyesült Államokban él, ideveszi még az ingatlanadót is. Sőt, arra is rámutatott, hogy a jelenlegi helyzetben szinte képtelenség – ha nem teljesen – összeszedni a kezdőrészletre való pénzt.

Dunlap arra ösztönzi a leendő tulajokat, hogy győződjenek meg arról, hogy a számításaik megállják a helyüket lakásvásárlás előtt, beleértve az összes extra költséget is.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük