Sokkal drágább lehet 2024-ben ez az 5 népszerű úti cél

Miközben szinte az egész világon drágult a nyaralás, vannak helyek, ahol ez jövőre szintet léphet. Új adókra, magasabb szállodai árakra készülhetünk 2024-ben.

Az elmúlt időszakban az inflációról szólt szinte minden: drágultak az élelmiszerek, mentek felfelé az üzemanyagárak, és mélyebben kellett a zsebbe nyúlni, ha nyaralni indultunk.

Ez azonban nem csak magyar sajátosság: a világ minden táján drágulnak a célállomások számtalan okból, a járatritkításoktól kezdve az idegenforgalmi adókig. De még nincs vége: 2024-ben várhatóan még tovább emelkednek az árak, legalábbis egyes helyeken. A Fodors’s Travel összeszedett öt ilyen úticélt.

Portugáliába 2024-ben?

A Ryanair csökkenti járatait a portugáliai célállomásokra, többek között Faróba, Portóba és Madeirára is. Úgy tudni, a légitársaság a madeirai bázisát is bezárhatja. A fapados légitársaság az ANA Aeroportos de Portugal (a portugál reptéri hatóság) megemelt díjaival indokolja a változást.

Az Euro News értesülései szerint a repülőtéri díjak 2024-ben 14,6%-kal emelkednek. Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója a kiadványnak elmondta, hogy az ANA „túlzott és indokolatlan” díjemelésével árt Portugália gazdaságának. Az ANA viszont azt közölte, hogy a javasolt átlagdíjak alacsonyabbak, mint 2019-ben.

A turisták számára ez azt jelenti, hogy a járatok számának csökkenése miatt bizony megdrágul majd az utazás.

Velence

Velencében jövőre lép életbe a vitatott idegenforgalmi adótervezet. Az olasz város törékeny ökoszisztémája szenved a túlzott turizmus káros hatásaitól; olyannyira, hogy az UNESCO tanácsadó testülete már azt fontolgatja, hogy a várost felveszi a veszélyeztetett városok listájára.

A várost naponta több mint 52 ezer turista keresi fel (a nyári csúcsidőszakban ez több mint 100 ezer). A város évek óta fontolgatja a turisták számának szabályozását, 2021-ben már megtiltották, hogy a nagy sétahajók behajózzanak a lagúnába.

Az idegenforgalmi adó bevezetése 2017 óta van napirenden, és végül 2022-ben jóváhagyták a tervet, a turisztikai bevételek csökkenésével kapcsolatos aggodalmak miatt azonban csak jövőre lép életbe. A város 5 eurós (kb. 1900 forint) díjat vet ki az egynapos kirándulókra. A díjat reggel 8:30 és délután 4 óra között kell majd fizetni „a csúcshétvégéken és más napokon április és július közepe között – összesen 29 napon”.

Amszterdam

Amszterdam a „rossz turisták” elriasztásának útjára lépett. Az idegenforgalmi hivatal az év elején ellentmondásos kampányt indított, amely a kifejezetten a városban bulizni vágyó fiatal brit férfiakat célozta meg, és azt üzente nekik, hogy „maradjanak távol”. A város emellett aktívan küzd a kannabiszturizmus ellen is. 2019-ben a vöröslámpás negyedbe irányuló túrákat is betiltották.

Jövőre pedig az idegenforgalmi adót 7%-ról 12,5%-ra emelik – vagyis a legmagasabbra Európában. Az utazók számára ez 23 dollárt (kb. 8000 forint) jelent éjszakánként egy 185 dolláros (kb. 64 ezer forint) átlagos szobaár esetén.

Buenos Aires

Argentína jelenleg súlyos pénzügyi válsággal küzd. Az infláció elérte a 143%-ot, és recesszió fenyeget. A magas megélhetési költségek hatással vannak a lakosokra, és az American Express által készített Hotel Monitor 2024 jelentése szerint Buenos Aires városában 17%-kal fognak megugrani a szállodai árak.

Bali

A szigetet 2022-ben több mint kétmillió turista kereste fel, és voltak, akik botrányos viselkedésükkel a hírekbe is bekerültek – nem is kevesen. Az emberek nem tisztelik a szent hegyeket, meztelenül pózolnak, és nem tartják be a törvényeket. A helyiek türelmét próbára téve a turistáknak már a kerékpárkölcsönzést is megtiltották, és a kormány azt fontolgatja, hogy a hegyek látogatását is korlátozzák.

A sziget 2024-től fejenként 10 dolláros (kb. 3500 forint) idegenforgalmi adót vezet be a kultúra megőrzése érdekében. Ez egy egyszeri díj, amelyet a külföldi turistáknak elektronikus úton kell majd fizetniük, de a helyiek mentesülnek ez alól.

Ezt olvastad? Felfoghatatlan hír jött Jákob Zoliról.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük